Áru kereső

Kosár

 x 

A kosár üres

Gyepszőnyeg vagy fűmagvetés?

 

Minden tavasszal és ősszel megannyi családi háznál merül fel, hogy füvesíteni szeretnének egy-egy területet. Az utóbbi években egyre ismertebbé válik hazánkban is, a nyugaton már általános módszer, a gyepszőnyegezés.

Sokan azonban még ma sincsenek tisztában a gyepszőnyeg illetve vetés előnyeivel és hátrányaival. A következő sorokban a választást szeretném megkönnyíteni.

Minden tavasszal és ősszel megannyi családi háznál merül fel, hogy füvesíteni szeretnének egy-egy területet. Az utóbbi években egyre ismertebbé válik hazánkban is, a nyugaton már általános módszer, a gyepszőnyegezés.

Sokan azonban még ma sincsenek tisztában a gyepszőnyeg illetve vetés előnyeivel és hátrányaival. A következő sorokban a választást szeretném megkönnyíteni. 

Mikor telepíthető?

Gyepszőnyeg: kora tavasztól (fagyok elmúlása) egészen szeptember végéig. Őszi telepítés esetén időt kell hagynunk a gyepszőnyegnek, hogy megerősödjön, kellően legyökeresedjen, ezáltal megelőzve a kifagyás veszélyét. Természetesen a megfelelő öntözésről minden időben gondoskodni kell.

Fűmagvetés: tavasztól őszig (a nyári forróságban történő telepítést azonban csak szükség esetén végezzük).
Az őszi telepítés esetén itt is igaz, hogy az új gyepnek meg kell erősödnie. Vetés esetén ehhez több idő szükséges mint gyepszőnyeg telepítésekor. Az öntözés vetés esetén különösen fontos. Száraz, meleg időben nem kapunk egyenletes szép gyepet öntözés nélkül.

Előkészületek.

Gyepszőnyeg: gyommentes, jól előkészített, kellően tömörített talajt készítsünk. Gondoljunk arra, hogy a gyepszőnyeget egy-két napnál tovább nehézkes tárolni, ezért a talajelőkészítést úgy időzítsük, hogy a szőnyeg megérkezése előtt elkészüljünk vele. Az évelő egyszikűektől való mentesség különösen fontos, mert nagyon nehéz ezeket utólag kiirtani. Javasolt a telepítés előtt 14 nappal vegyszeres, totális gyomirtást alkalmazni. Az igazán hatásos az lenne, ha előtte ezt többször meg tudnánk tenni, de ez nagyon sok pluszmunkát és időt igényel.

Fűmagvetés: ugyanaz mint a gyepszőnyegnél.

Mennyibe kerül?

Gyepszőnyeg: amennyiben gyepszőnyeget szeretnénk, akkor bizony több pénzt kell áldoznunk rá, mint ha vetnénk. Egy négyzetméter gyepszőnyeg 900-1100 Ft-ba kerül. Erre még jön a szállítás és a lerakás költsége. Tehát egy négyzetméter 2000 Ft felett indul általában (természetesen ezt számos tényező befolyásolhatja, általában drágítva a telepítést). És én javaslom, hogy bízzunk meg szakembert a lerakással. Második alkalommal már mi is próbálkozhatunk vele, de jobb, ha először egy szakembertől leshetjük el a fogásokat.

Fűmagvetés: egy kilogramm fűmag 700-1500 Ft-ba kerül, minőségtől és a vásárolt mennyiségtől függően. Egy négyzetméterre 30-50 gramm fűmagot kell szórni, tehát maga a vetés látszólag sokkal olcsóbb, mint a gyepszőnyeg. De...

Fontos!!! Sokan megfeledkeznek arról a tényről, hogy gyepszőnyeg telepítése esetén kész gyepet kapunk. Ezt a szőnyeget 12-18 hónapig öntözték, hetente kétszer nyírták, szakszerűen gyom-irtották és gondoskodtak a tápanyag utánpótlásról. Ezt a munkát és anyagköltséget kell megfizetnünk gyepszőnyeg vásárlásakor. Amennyiben mi is hasonlóan jó minőségű gyepet szeretnénk, nekünk is meg kell adnunk mindezt. Amikor a költségeket számoljuk, ezt is vegyük figyelembe. Természetesen az emberek többsége nem engedheti meg, hogy egy nagyobb kert gyepszőnyegezését finanszírozza, de aki nem tud dönteni, az feltétlenül vegye figyelembe ezt a szempontot is!!"

Mennyi idő után vehető használatban?

Gyepszőnyeg: lényegében a lefektetés után. Járhatunk rajt, rövid időre kifeküdhetünk napozni. Azonban a komoly igénybevétellel (sport, kutya, folyamatos használat) várjuk meg, míg a gyepszőnyeg legyökeresedik az eredeti talajhoz, és azt elmozdítani már nem tudjuk. Ez egy-két héten belül bekövetkezik.

Fűmagvetés: bizony itt türelmesebbnek kell lennünk. A fűmagok 7-14 nap alatt kelnek ki, azonban a megerősödéshez több idő szükséges. Az első fűnyírást úgy időzítsük, hogy csak a kellően csomósodott füvet nyírjuk, tehát hagyjuk egy kicsit hosszabbra a füvet megnőni, és csak után nyírjuk. A komoly igénybevétellel azonban várjuk meg, amíg a gyep összefüggő, sűrű szőnyeget alkot.

Még néhány szó a gyepszőnyegről:

  • a gyepszőnyeg élő áru, tehát a szállítás után a lehető legrövidebb időn belül ki kell csomagolni, lerakni, majd alaposan beöntözni, iszapolni. Vízigénye 15-25 l/m2. Az öntözést már a lerakás alatt kezdjük el. A már lerakott területeket a további lerakással egy időben már kezdjük is öntözni.
  • öntözésnél különösen figyeljünk a szegélyekre, mert nagyon könnyen kiszáradnak.
  • ha vágni kell a gyepszőnyeget, akkor ne vágjuk nagyon kis csíkokat, mert ki fognak égni, kiszáradnak. Akkor inkább a teljes tekercsből is vágjunk le egy darabot.
  • figyeljünk a tápanyag utánpótlásra. A vásárolt gyepszőnyeg sötétzöld színét csak megfelelő tápanyag utánpótlással tudjuk megtartani.
  • egy tekercs mérete: 1 négyzetméter (0,4 m x 2,5 m)
  • a gyepszőnyegigény kiszámításánál mindig ráhagyással dolgozzunk, mert a vágások miatt mindig van fel nem használható maradék.
  • a lefektetett gyepszőnyeget ha lehetőségünk van rá, hengerezzük meg.