Áru kereső

Kosár

 x 

A kosár üres

Milyen legyen a sziklakertem? Mit ültessek bele?

 

A sziklakert építéséről eltérőek a vélemények a nagyság és a beültetés tekintetében. Véleményem szerint csak olyan környezetbe szabad telepíteni sziklakertet, ahol eredetileg is van a terület közelében kő.

 

A sziklakert építéséről eltérőek a vélemények a nagyság és a beültetés tekintetében. Véleményem szerint csak olyan környezetbe szabad telepíteni sziklakertet, ahol eredetileg is van a terület közelében kő.

sziklakertSziklakerti virág

 

Nagyon furcsán és idegenül hat egy alföldi kert közepére kupacba hordott szabályos „hegy” alakú kőtömeg, még akkor is ha az a legjobb igyekezettel készül. Ha mindenképpen akarunk sziklakertet telepíteni, ügyeljünk a természethez hű megoldásokra, legyen a forma kissé elvont, nem kell félni a rögtönzéstől. Tartsuk be az építési szabályokat: alapozás, magasság-szélességi arányok, tömörítés, vízelvezetés stb. A beültetéskor sem kell más szabályt figyelembe venni, csak a növények méreteit, hiszen ettől függ a fajták egymástól való távolsága és a terepen való elhelyezkedése. Itt is figyeljünk arra, hogy a magasra növő példányok ne kerüljenek előre, hiszen akkor takarhatják a pici lakókat. Érdemes szem előtt tartani a virágszíneket is, a színek ugyanis meghatározzák a kert hangulatát. Tehetjük egymás mellé pl. az azonos színű de különböző tónusú fajtákat, így romantikus hatás lesz, az ellentétes árnyalatok pedig kiemelik a kontrasztokat.


Nyugodtan társíthatjuk az örökzöldeket az apró termetű kőtörőfűvel vagy kövirózsával, de tegyünk közéjük közepes nagyságú fajokat, pl.: írisz, levendula, izsópfű, zsálya. Virágosok közül néhány példa a képen látható:


Ornitogallum

Ornitogallum:

madártej, kedves pici fehér csillagvirágok a vékonyka levelek tövében

 


Muscari

Muscari:

fürtös gyöngyike, ritka kék színű fürtbe rendezett apró, gyöngyszerű harangokBergenia

Bergenia:

bőrlevél, óriás bőrszerű levelekből kiemelkedő, nagyon korán nyíló rózsaszín fürtök, illatosak.

 

A köves területet kedvelő növényeknek nem nagy a gondozási munkája, tartsuk tisztán a gyomoktól, tartsuk féken a szaporodásukat, elvirágzott részeket távolítsuk el és ha nagy az aszály néha adjunk víz pótlást egy keveset.

 

Forrás: www.szepzold.hu