Áru kereső

Kosár

 x 

A kosár üres

Sövénytelepítés

 

Még ma is számos kérdés merül fel fórumokon, a munkáim során egy-egy sövény telepítésével kapcsolatban. A következő néhány bekezdésben a sövénytelepítés technikai, megvalósítási részében szeretnék segítséget nyújtani.

Hol vásároljunk?

Szupermarket: én nem javaslom. A szupermarketek nagyon nagy mennyiségben vásárolnak nagyon olcsón. Ennek következménye, hogy gyenge minőségű, gyorsan előállított, silányan csomagolt növényeket tudunk csak vásárolni, és a legtöbbször az sem eldönthető, hogy például egy földlabdás növény mióta áll öntözetlenül a szupermarket eladóterében.

Még ma is számos kérdés merül fel fórumokon, a munkáim során egy-egy sövény telepítésével kapcsolatban. A következő néhány bekezdésben a sövénytelepítés technikai, megvalósítási részében szeretnék segítséget nyújtani.

Hol vásároljunk?

Szupermarket: én nem javaslom. A szupermarketek nagyon nagy mennyiségben vásárolnak nagyon olcsón. Ennek következménye, hogy gyenge minőségű, gyorsan előállított, silányan csomagolt növényeket tudunk csak vásárolni, és a legtöbbször az sem eldönthető, hogy például egy földlabdás növény mióta áll öntözetlenül a szupermarket eladóterében.

Természetesen itt is ki lehet fogni jó minőségű növényeket, de ahhoz hozzáértő szem kell. Kertészet: itt általában szakértő eladók segítenek a választásban, de nem árt, ha némi felkészültséggel érkezünk, mert mint minden kereskedelmi egység, ők is eladni akarnak, és ha nem tudjuk mit akarunk, akkor könnyen távozhatunk drágább növényekkel, mint amire szükségünk van. Jó, ha előre tudjuk, hogy mekkora növényeket szeretnénk, milyen színben, milyen csomagolásban (földlabda, konténer).

Termelő: én talán a legjobb megoldásnak tartom, bár természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez csak bizonyos vidéken elérhető. Tudom, hogy Budapest belvárosában viszonylag nehéz termelőt találni, és az is természetes, hogy nem éri meg elutazni Debrecenből vagy Székesfehérvárról Szombathelyre 30 darab tujáért. De ha ismerünk termelőt, mindenképpen érdemes felkeresnünk, hiszen talán ő tudja a legtöbb támogatást adni egy-egy növény kiválasztásában.

Mi tegyünk vásárlás után?

Amennyiben konténeres, cserepes növényt vásároltunk, akkor az egyetlen dolgunk az ültetésig, hogy folyamatosan öntözzük a növényt, megóvva a kiszáradástól.

Amennyiben földlabdás növényt választottunk, akkor mindenképpen gondoskodjunk az árnyékban történő tárolásról. A földlabdákat folyamatosan tartsuk nedvesen, ha lehet takarjuk. A legmegfelelőbb lenne homokba, tőzegbe, fűrészporba, forgácsba ásni, de erre nem mindenki van felkészülve.

Szabad-gyökeres növény esetén, ha nem tudjuk azonnal elültetni a növényeket, mindenképpen le kell vermelnünk a növényeket, tehát földbe, homokba, fűrészporba ásni és folyamatosan öntözni.

Ültetés előtt

A konténeres növényeket az év bármely szakaszában ültethetjük, talán csak a téli fagyok kivételek, egészen egyszerűen azért, mert a fagyott földben nem tudunk ásni. A konténeres növény akkor megfelelő, ha a gyökerek megfelelően behálózták a földet a cserépben, de lehetőleg minél kevésbé indultak meg a gyökerek a cserép alján lévő kis lyukakon kifelé.

Földlabdás növény esetén a jutaanyagot, amibe a növényt csomagolták, varrták, nem kell eltávolítani. Ez a csomagolás pár hónap után elbomlik. Ha eltávolítjuk, akkor megadjuk az esélyt annak, hogy a földlabda szétesik, a gyökerek elszakadnak, és jelentősen csökken növényünk túlélőképessége.

Szabad-gyökeres növény esetén ajánlott egy kicsit visszavágni a gyökereket.

Hány növényre van szükségünk?

  1. Mérjük meg a telepítendő sövény hosszát!
  2. Határozzuk meg, hogy a növényeket milyen távolságra fogjuk ültetni!
  3. A távolságot osszuk el növények távolságával.
  4. A kapott eredményhez hozzá kell adni egyet, mert a távolság első, nulladik pontjára is kell ültetünk egy növényt.

    Leírnék egy példát a növényszám meghatározására.

Például a sövényünk hossza 23,4 méter. A növények távolsága legyen 75 cm. A kettőt elosztva egymással az ugye 31,2 db növény. Mivel kettő tized darab növény nincs, ezért azt javaslom, hogy a 23,4 m-t osszuk el 32-vel, így kapunk egy új növénytávolságot. Így tehát 23,4 méteren 33 növényre lesz szükségünk.

Hogyan lesz egyenes a sövényünk?

A zsinórt olyan formában felejtsük el, hogy a sövény helyén kifeszítjük. Csak bele fogunk akadni! Azonban a sövény helyétől mondjuk egy méterre kifeszítve hasznos lehet. Ehhez mérhetjük ugyanis a távolságokat. De az én javaslatom szerint mérjük ki az első növény helyét és az utolsó növény helyét, és utána a szemünkre bízhatjuk magunkat. Nagyon jó eredményt érhetünk így el.
Kerítés mellett könnyebb dolgunk van, mert ott a kerítés adja a támpontot, másrészt oldalról nézve a növényeket egy-két cm eltérés nem tűnik fel!

Mekkora gödröt ássunk?

Földlabdás növény esetén akkorát, amekkorába a növény földlabdája belefér. Felesleges nagyobbat ásni. Mélyebbet meg főleg!

Konténeres növény esetén sem szükséges nagyobbat ásni, mint amekkorába a növény belefér.

Szabad-gyökeres növény esetén ajánlott egy kicsit nagyobb gödröt ásni, mint a gyökerek mérete.

Természetesen ártani nem ártunk, ha nagyobb gödröt ásunk, csak éppen jobban elfáradunk. A műtrágya állandó kérdés. Én nem javaslok túl nagy mennyiséget. A tápanyagot később is pótolhatjuk, hiszen az öntözővízzel úgyis lemossuk a növény gyökeréhez a tápanyagokat!

Ültetés után

Öntözzünk, öntözzünk és öntözzünk.