Áru kereső

Kosár

 x 

A kosár üres

Fenyőfélék Magvetéses Szaporítása

Hogy egy kicsit tisztábban lássunk, először is járjuk körül, hogy amikor fajtáról beszélünk ez mit is jelent. 

  - Egy fajta lehet egy klón ez azt jelenti, hogy a fajtán belül minden egyes egyed azonos genetikai állománnyal rendelkezik (pl. egypetéjű ikrek). Ennek előnyét külőnösen dísznövények esetén könnyű belátni, hiszen pl. egy sövény akkor szép (szerintem), ha minden egyes tagja egyformának tűnik. Ezt a klónozást ivartalan szaporítással érhetjük el (pl: dugványozás, bujtás, tőosztás ...).

 

 - A fajtáknak egy másik csoportját képezik az oltványok, ez azt jelenti (a legtöbb esetben), hogy a gyökeret egy magról ültetett csemete az alany "szolgáltatja", míg a föld feletti rész "nemes" leggyakrabban egy "klón". Ezt a két részt egy adott technikával összenövesztik (oltás, szemzés...)  Meglepő, de a növényeknél is van valamiféle immun összeférhetetlenség, ez van amikor elhanyagolható, de lehetnek látható jelei is, pl: az alanyról "vad" hajtások törhetnek elő (amit rendszeresen tőből le kell vagdosni), de előfordulhat az is, hogy a növény egyszerűen kipusztul, mert az alany nem táplálja a nemest és viszont. Persze nem csak hátrányai vannak az oltványoknak, hanem előnyei is ilyen lehet például, hogy bizonyos növények bizonyos talajokat nem szeretnek, ezt pl. egy alkalmas alany választással korrigálni lehet. Vagy itt van egy másik dolog ami egy kicsit bonyolultabb: Bizonyos növényi hormonok a gyökérben míg mások a hajtáscsúcsban termelődnek, ha megfelelően párosítjuk őket, ezzel is érdekes dolgokat lehet elérni, (ilyen például, hogy gyenge növekedésű alanyokra oltott gyümölcsfák akár 10 évvel hamarább is termőre fordulhatnak (igaz, hogy cserébe sokkal érzékenyebbek lesznek))

 - A fajták harmadik csoportja egész egyszerűen hasonló megjelenésű egyedeket jelent, a legtöbb esetben ezeket magról szaporítják, és amelyik magonc nem fér bele a standard-be azt kiszelektálják.


Akkor most már rátérhetünk a magoncokra, mint láthatjuk a magvetésnek lehet célja, hogy válogatás után díszként használjuk, de lehet olyan célja is, hogy alanyt szolgáltasson, és egy bizonyítottan szép fajtát oltsunk rá, és van egy harmadik lehetőség, nagyon ritkán lehet olyan magoncokat találni, amelyeket (szépségük, vagy egyéb különleges tulajdonságuk miatt) érdemes új fajtaként elszaporítani.


Miért nem "egyformák"  a magoncok? Hát azért nem amiért mi emberek sem, Ők is Mi is két szülőtöl véletlenszerűen összekeverve kapjuk a tulajdonságainkat örökítő géneket. Így aztán ahogy az embereknél a testvérek (féltestvérek) között is nagy lehet a különbség, úgy a növényeknél is.


Hogyan neveljük a magoncokat? A magoncok mindig esendőbbek érzékenyebbek mint egy kifejlett növény, alapvetően arra kell figyelni, hogy kapjanak elegendő vizet, napfényt, ne legyen szélsőséges hőmérséklet, és próbáljunk nagy relatív páratartalmat biztosítani. A legjobb, ha sikerül nekik egy széltől és fagytól védett (fél!!!)árnyékos helyet találni lehet, hogy nyáron egy kis árnyékolást is kell nekik biztosítani, de elsősorban nem a túl sok fény, hanem a nagy felmelegedés miatt.

 

 

Forrás: www.okostujas.hu