Áru kereső

Kosár

 x 

A kosár üres

Hasznos tanácsok metszéshez

 

Összegyűjtöttük azokat a hasznos tanácsokat, melyeket érdemes tudni a metszés megkezdése előtt.

Almavirág

 

Összegyűjtöttük azokat a hasznos tanácsokat, melyeket érdemes tudni a metszés megkezdése előtt.

 

Almavirág

Kétféle metszést különböztetünk meg.

Az egyik a nyugalmi állapotban végzett, melyet télen és kora tavasszal szoktunk megejteni. Ezt fás metszésnek hívjuk. Mindenképpen virágzás előtt igyekezzünk ezt elvégezni.

A másik a zöldmetszés, melyet akkor végzünk - a neve is utal rá - mikor már zöld a fa koronája, ez többnyire nyáron történik.

 

Mindkettő célja, hogy optimalizáljuk a fa lombkoronáját valamint harmónia alakuljon ki a föld feletti és gyökér részek között. Mit is jelent ez?

A fa fiatalabb hajtásai és gyökere egyensúlyra törekszik. Ha az egyik túlsúlyba kerül, akkor azt visszafogja és a másik növekszik jobban pl. átültetésnél, mikor jelentős a gyökérveszteség, a kezdeti időszakban a hajtásnövekedés is lassabb, amíg a gyökér nem nyeri el régi mennyiségét. A Bonsai kertészek a gyökér tömeg csökkentésével is visszafogják a föld feletti részek fejlődését.

 

El kell távolítani az elszáradt vagy beteg ágakat. Ezeket úgy kell visszametszeni, hogy egy kis ép részt is vágjunk vele. Vagyis a vágásfelület egészséges legyen. Ha a vágásfelület nagyobb, akkor javasolt fasebkezelővel azt lezárni pl. Biocera. Ellenkező esetben, mint az embereknél is a friss seben keresztül betegségek juthatnak be a növénybe, amik megbetegíthetik, vagy akár el is rákosíthatják a fát.

Le kell vágni azokat a hajtásokat, melyek a fa belseje felé nőnek vagy egymást keresztezik (ilyenkor csak az egyiket szükséges :-)  Ugyancsak le kell vágni a vízhajtásokat, melyek meredeken nőnek az ég felé. Ezek nem hasznosak a gyümölcsösben. A hajtások közül azokat hagyjuk meg, melyek nem lefelé hajolnak, mert a lehajló vesszőket a termés még jobban le fogja húzni.

 

A nyári zöldmetszéssel szellősé tehetjük a lombkoronát és ilyenkor ritkíthatjuk a termést is, ha azok a szükségesnél nagyobb számban vannak. Ellenkező esetben a termések kicsik lesznek!

 

Nagyon fontos szempont, hogy a metszéssel a fa koronája szellős legyen!! Ha az sűrű és nem jut be a fény, akkor:

 

  • belül a hőmérséklet és páratartalom magasabb, ami ideális a kórokozóknak és kártevőknek,
  • nem kap napfényt a gyümölcs így az nem színeződik,
  • nem jut be a vegyszer és ezért nem tudja megvédeni a növényt.

 

Metszés során javasolt a fa gyökeréből a törzs körül előnövő sarjhajtásokat is eltávolítani, mert azok feleslegesen terhelik a fát és onnan is fertőződhet.

 

A vesszőket mindig a rügy felett vágjuk vissza, mert a rügyekből termés vagy friss új hajtás lesz. A rügy alakja/ állása mutatja annak későbbi fejlődési irányát is.

 

Metszés során használt eszközöket fertőtlenítsük, különösen ha azokat kölcsön adtuk vagy kértük, mert a fák számára halálos betegségeket vihetünk így át egyik fáról a másikra pl. tűzelhalás. Javasolt kora tavasszal a lemosó permetezés. Egyes lemosó készítményeket virágzás után is lehet alkalmazni. Többségük ökológiai termesztésben is használható (termékek az E boltban). Nagyon fontos a rezes és kénes permetezés később, mert elpusztítják a gombabetegségeket és gyérítik az atkákat is.

 

Kora tavasszal a metszés során szedjük össze a tavaly lehullott leveleket, ágakat és terméseket (ha eddig nem tettük volna meg), mert ezeken telel át nagyon sok kórokozó! Érdemes ezeket komposztálni (kerti komposztáló az E boltban!).

 

Ha túl erősen metszük vissza a fákat, akkor nem lesz elég termés, valamint csökken a levélfelület, ahol lélegzik, tápanyagot és napfényt vesz fel a növény. Ha csak kevéssé metszünk, akkor pedig a túl sok lesz a termés, ami kis méretű termést eredményez és leterheli a fát. Így jövőre nem fog jól teremni. A megoldás itt is az arany középút! :-)

 Forrás: www.szepzold.hu