Áru kereső

Kosár

 x 

A kosár üres

Mi a teendőnk a gyeppel tavasszal?

 

Röviden összefoglaljuk mik a főbb teendők tavasszal, hogy a gyepünk szebb legyen, mint a szomszédé :-)

Ehhez ismernünk kell néhány fogást, a telepítéssel, vágással, öntözéssel, műtrágyázással és a levegőztetéssel kapcsolatban. Ezek hasznos praktikus tanácsok, melyeket érdemes megszívlelni.

 

Szép zöld gyep

Érdemes először is az elhalt füvet és egyéb szennyeződéseket eltávolítani, hogy ne árnyékoljanak. Csak akkor menjünk a talajra vagy fűre, ha az nem tapad és nem süppedünk be. Ellenkező esetben csak összetömörítjük a talajt, melyet később nagyon nehéz lazítással helyrehozni.

 

Tavasszal érdemes műtrágyáznunk a gyepet, hogy az megfelelően fejlődjön. Azonban kerüljük a csak nitrogént tartalmazó műtrágyákat mint pl. Pétisó, ammónium-nitrát, mert ezek kiégetik a gyepet. A nitrogén miatt a növény megnyúlik és fellazulhat a szövete, ami miatt fogékonyabb lesz a betegségekkel szemben. Helyette több hatóanyagot és mikroelemeket is tartalmazó műtrágyát használjunk, melyek az összes szükséges tápelemet tartalmazzák. Különösen fontos a kálium az erős levelek kialakulásához. A műtrágya szórás során kerüljük a csíkozódást, mert az később sötétebb és világosabb csíkok formájában meglátszik majd. Ezért javasolt kisebb adagokban egymásra derékszögben, több részben kijuttatni a szükséges dózist. Egy hektárra - mely 10 000 m2 - 300-600 kg komplex mikroelemes műtrágya kijuttatása javasolt. Így egy 1 000 m2 területű kertben 30- 60 kg, és egy 100 m2 területen pedig csak 3-6 kg. Ezek a dózisok változhatnak a talaj tápanyag-szolgáltató képességének függvényében, de jó középértéknek alkalmazhatóak.

 

A tavasz vége felé, ha sokat tapossuk a talajt, akkor érdemes lesz azt szellőztetni, hogy a lazább talajban a gyökerek jobban fejlődjenek és a víz is le tudjon szivárogni a hajszálgyökerekhez. Tömörödött talajban a levegő és víz nem jut le a gyökérzónába. Lazításra vannak speciális eszközök. Évente 1-4 alkalommal érdemes, nagyobb igénybevétel esetén a magasabb szám érvényes.

 

Javasoljuk, hogy 2-3 évente vizsgáltassa meg a talaját, hogy abban milyen felvehető hasznos tápanyagok és esetleg káros nehézfémek vannak. Ehhez Önnek csak 1 kg mintát kel vennie a gyökérzónából. Javasolt a mintát nem egy helyről, hanem minél több helyből megvenni, hogy az reprezentatív legyen. A mintát nekünk elküldve szaktanácsot és elemzést készítünk róla.

 

LocsolócsőTavasszal a füvet az első alkalmakkor ne vágjuk túl rövidre, mert akkor nem lesz levélfelület a tápanyagok megkötéséhez. A levágott füvet javasolt összegyűjteni, hogy az elhalva és rothadva ne károsítsa a szép gyepet. javasolt az összegyűjtött levágott gyepet komposztálni. Erre javasoljuk a kerti komposztálást elősegítő anyagunkat, melyet az E boltban meg is vásárolhat.

 

A füvet eső hiányában öntözni kell. Kerüljük a kis adagú és sűrű öntözést, mert akkor a fű gyökere "feljön", nem megy le mélyebbre és nagyobb szárazság esetén könnyen kiég. Ezért inkább ritkábban és nagyobb adagokban locsoljunk. Kerüljük a napközbeni öntözést, mert a fűleveleken lévő vízcsepp, mint egy nagyító kiégetheti a levelet.

 

A gyomokat legjobban a kaszálás/ fűvágás gyéríti, de ha szükséges szedjük ki azokat kézzel, mielőtt nagyra nőnek. Ellenkező esetben elveszik a napfényt, tápanyagot és vizet a gyeptől.

Forrás: www.szepzold.hu