Áru kereső

Kosár

 x 

A kosár üres

Növénybetegségek: tünetek, okok

 

Kedvenc növényeinken sajnos igen gyakran megjelennek az alábbi, megbetegedésekre utaló tünetek. Mi pedig tanácstalanul állunk a cserép mellett, mert nem tudjuk biztosan, hogy mi is lehet a probléma. Lássuk hát! 

Kedvenc növényeinken sajnos igen gyakran megjelennek az alábbi, megbetegedésekre utaló tünetek. Mi pedig tanácstalanul állunk a cserép mellett, mert nem tudjuk biztosan, hogy mi is lehet a probléma. Lássuk hát! 

Kezdjük a tünetek és az okok bemutatását, a növényen lentről felfelé haladva.

Fehér foltokat okozhat az agyagcserépen a KEMÉNY VÍZ, illetve a TÚLZOTT TÁPOLDATOZÁS (tápanyag túltengés).

Zöld nyálka jelenhet meg az agyagcserépen, ha TÚLÖNTÖZZÜK a növényt vagy a FELESLEGES VÍZ elvezetése nem megoldott.

Rothadhat növényünk szára és levele abban az esetben, ha TÚLÖNTÖZZÜK vagy éjszaka VÍZ ÁLL A LEVELEKEN.

Az alsó levelek megszáradnak és lehullanak.
Három általános oka lehet: KEVÉS FÉNY, MAGAS HŐMÉRSÉKLET vagy VÍZHIÁNY.

NövénybetegségekA levelek megsárgulnak és lehullanak
Teljesen általános, hogy a kifejlett növény alsó levele megsárgul és lehullik. Ha azonban egyszerre több levélnél is ugyanezt tapasztaljuk a legvalószínűbb ok: TÚLÖNTÖZÉS vagy HIDEG HUZAT.

Az új növényről hullanak a levelek.
Egy-két alsó levél elvesztése egy frissen átültetett, egy újonnan vásárolt vagy az egyik szobából a másikba áttelepített példánynál nem rendkívüli jelenség. A HELYVÁLTOZTATÁSI SOKKOT igyekezzünk a legkisebbre csökkenteni azzal, ha csak egy kicsivel nagyobb cserépbe ültetjük át a növényt, mint amilyen az előző volt. A boltból hazamenet óvjuk és árnyékos helyről úgy tegyük át jól megvilágított helyre, hogy előbb tartsuk egy pár napig félárnyékos helyen a növényünket.

Lyukak
két okból keletkezhetnek a leveleken:
1., FIZIKAI SÉRÜLÉS (pl: a porszívó bekapja a földre helyezett virág levelét)
2., ROVARKÁRTEVŐK (Lásd: a Kártevők cikkünkben!) <<

Tarka levelek egyszínűvé, zölddé válnak 
Egyszerű a magyarázat: a növény NEM KAP ELÉG FÉNYT.
Amennyiben lehetséges távolítsuk el a zöld levelet hozó szárat és a növényt tegyük az ablak közelébe, hogy minél több fény érhesse.

A levelek kicsik és sápadtak, a szár megnyúlt.
Télen és kora tavasszal fordul elő , ha a növényt a korlátozott fénymennyiséghez viszonyítva, túlságosan meleg helyen tartottuk, a földje pedig túlzottan nedves volt. A gyenge minőségű hajtásokat vágjuk le. 
A növekedési időszakban jelentkező tünetek legvalószínűbb okai: TÁPANYAGHIÁNY, FÉNYHIÁNY.

A növény lassan vagy egyáltalán nem fejlődik.Növénybetegségek 2
Télen a KEVÉS FÉNY miatt ez természetes, ne is erőltessük a növekedést. 
Nyáron TÁPANYAGHIÁNY, TÚLÖNTÖZÉS vagy FÉNYHIÁNY jöhet számításba. Ha ezek az okok mind kizárhatóak és a hőmérséklet sem magas, akkor a növényünk valószínűleg KINŐTTE A CSEREPÉT.

Hirtelen levélhullás
A hosszabb időn át tartó fonnyadás vagy elszíntelenedés után bekövetkező levélhullás, rendszerint a növényt érő SOKK eredménye. Jelentős hőmérséklet emelkedés vagy csökkenés, a nappali fényerősség hirtelen megnövekedése vagy egy igen erős, hideg huzat okozhatja. A fásszárú növények gyökereinél a kritikus szintet meghaladó SZÁRAZSÁG is okozhat hirtelen levélhullást.

A levelek bepödrődnek, lehullanak
Ezek a TÚL ALACSONY HŐMÉRSÉKLET, TÚLÖNTÖZÉS vagy a HIDEG HUZAT következményei.

Lankadó levelek
A leggyakoribb ok a TALAJ KISZÁRADÁSA vagy a VIZENYŐS TALAJ (túl gyakori öntözés vagy rossz vízelvezetés esetén). Okozhatja még a TÚL SOK FÉNY, a SZÁRAZ LEVEGŐ, a TÚL MAGAS HŐMÉRSÉKLET, a KINŐTT CSERÉP vagy KÁRTEVŐ.

Barna levélcsúcs vagy levélszél
Ha a levélszél sárga vagy barna sokféle okra gondolhatunk. TÚLÖNTÖZÉS, VÍZHIÁNY, FÉNYHIÁNY, TÚL SOK FÉNY, TÚL ALACSONY illetve TÚL MAGAS HŐMÉRSÉKLET, TÁPANYAGFELESLEG, SZÁRAZ LEVEGŐ, HUZAT.

Foltok, pöttyök a leveleken
Ha ezek sárgák vagy barnák, a legvalószínűbb ok a VÍZHIÁNY. Ha a foltok területe puha és sötétbarna az ok: TÚLÖNTÖZÉS. Ha a foltok, pöttyök fehérek vagy szalmaszínűek HIDEG VÍZZEL TÖRTÉNT ÖNTÖZÉS vagy SPRICCELÉS, TÚL SOK NAPSÜTÉS vagy valamilyen KÁRTEVŐ az ok.

Fénytelen, élettelen levelek.
Növénybetegségek 3Valószínűleg TÚL SOK A FÉNY, vagy a TAKÁCSATKA a bűnös. A por is fakóvá teheti a leveleket.

A felső levelek sárgák, de egészségesek
Általában a TÚL KEMÉNY VÍZ okozza.

Gyorsan hervadó virágok.
Gyakori ok: VÍZHIÁNY, SZÁRAZ LEVEGŐ, FÉNYHIÁNY, TÚL MAGAS HŐMÉRSÉKLET.

A virágok nem fejlődnek.
Ha a növény eléri a virágzási életszakaszt és a megfelelő évszakban mégsem jelennek meg rajta virágok, akkor ennek több oka is lehet. Leginkább a ROSSZ FÉNYVISZONYOKRA, FÉNYHIÁNYRA vagy a NAPPALOK RÖVIDSÉGÉRE gyanakodhatunk.
További ok lehet még a TÁPANYAGFELESLEG, a SZÁRAZ LEVEGŐ, a TRIPSZ (lásd kártevők).

A virágbimbók lehullanak.
A levélhullást okozó viszonyok sokszor egyben a bimbók és virágok elvesztéséhez is vezetnek. Többnyire SZÁRAZ LEVEGŐ, VÍZHIÁNY, FÉNYHIÁNY, a CSERÉP ÁTHELYEZÉSE és ROVARKÁRTEVŐ szerepel az okok között.

 

Forrás: www.gazlap.hu